Toimiva eteinen helpottaa arkea
Eteisen kautta kuljetaan päivän aikana monia kertoja. Se on tila, jonka näemme viimeisenä kotoa lähtiessä ja ensimmäisenä sinne palatessa. Usein kuljemme eteisen kautta kiireessä, joten siksikin sen toimiva järjestys on erityisen tärkeää. Toimivalla eteisen järjestyksessä säästää hermoja, kun tavarat löytyvät ja kotiin palatessa kaikille tavaroille on omat paikat.
Kannattaa kyseenalaistaa mitä eteisessä ylipäätään säilyttää. Täytyykö tämän olla juuri eteisessä, vai voisiko säilytyspaikka olla jossain muualla? Meidän talossamme oli eteisessä siivouskomero, mikä oli aivan hullu ratkaisu, kun kyseessä on kuitenkin yksi parhaista säilytyspaikoista. Siivouskomero muutettiinkin vaatekaapiksi miehen työvaatteille ja -kengille ja vihdoin niille on oma paikka, johon ne on helppo ripustaa työpäivän päätteeksi.
Moni valittelee, että eteisessä on liian vähän säilytystilaa, mutta tilanne voi olla myös se, että tavaraa on liikaa suhteessa käytettävään säilytystilaan. Eteisen tavaramäärää kannattaakin miettiä. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän hukassa olevia hanskojen pareja ja parittomia villasukkia. Jos säilytystilaa on rajallisesti, arkea ei kannata tukkia ylimääräisellä tavaralla. Mieti realistisesti omat tarpeesi: tarvitsetko viittä talvitakkia?
Eteisessä kannattaa säilyttää vain niitä vaatteita, jotka ovat tällä hetkellä käytössä. Esimerkiksi tällä hetkellä vain kuluvan kauden vaatteita: talvitakkeja, hattuja ja hanskoja. Muut takit ja asusteet voi olla esimerkiksi laatikossa jemmassa eteisen kaapin ylähyllyllä, vaatehuoneessa tai varastossa.
Eteisen paras säilytyspaikka kannattaa varata vain niille kengille ja vaatteille, joita käytetään päivittäin. Muut kengät voi säilyttää kaapeissa, laatikoissa tai aivan toisessa tilassa. Myös hanskoista ja hatuista esillä kannattaa olla vain päivittäin käytössä olevat. Lasten varahanskat ja -hatut voi olla erillisissä laatikoissa, jotka on nimetty jokaiselle perheenjäsenelle. Tarvittaessa sieltä kyllä jaksaa vaihtohanskat kaivella.
Lasten naulakot kannattaa olla sellaisessa korkeudella, että lapsi saa itse ripustettua vaatteensa sisään tullessa. Myös hanskat ja hatut kannattaa laittaa sellaiselle korkeudelle, että lapsi saa ne itse otettua. Tämä harjoittaa omatoimisuutta ja vähentää vanhemman töiden määrää. Jo 1-vuotias osaa ottaa eteisestä esille omat hanskat ja pipon, kun ne ovat riittävän matalalla. Käy säännöllisesti eteisen hanskat ja hatut läpi, poista pieneksi jääneet ja väärän kauden tavarat pois arkea tukkimasta.
Mieti, löytyykö eteisestä paikka niille tavaroille, jotka sinulla on kotiin tullessa? Löytyykö paikka avaimille, pyöräilykypärälle, lapsen hoitokassille tai omalle salikassille, heijastimille ja heijastinliiveille, otsalampuille ja aurinkolaseille? Rakenna eteisen toimiva järjestys niin, että kotiin tullessa eteisestä löytyy paikka kaikille niille asioille, jotka nappaamme eteisestä ulos lähtiessä ja palautamme takaisin kotiin palatessa. Kaikki muu kannattaa säilyttää jossain muualla kuin eteisessä.
Eteisessä voi olla oma sesonkilaatikko niille tavaroille, jotka ovat tarpeellisia vain tiettyyn aikaan vuodesta: kesällä aurinkorasva, aurinkolasit, sateenvarjot ja vaikkapa hyttysmyrkky, pimeään aikaan heijastimet ja otsalamput. Laatikon sisältöä voi vaihdella vuodenaikojen mukaan.
Toimivan järjestyksen luomisessa ja tavaroiden karsimisessa voi auttaa myös koulutettu ammattijärjestäjä, joka on kodin ja tavaroiden järjestämisen asiantuntija. Yhdessä ammattilaisen kanssa on helpompi pohtia yksilöllisiä ratkaisuja tietyssä tilassa perheen tarpeet huomioiden.